mapa serveru 

 distribuce 

 o nás 

 kontakt 










20. 4. 2024
Vyhledávání
Novinky
Připravujeme
Zlevněné knihy
Autoři
Dotisky
Paperbacky
Biografie
Cestopis
Detektivky
Detektivky 3x
Dětské
Fantasy
Historie
Hobby
Hudba
Humor
Literatura
Literatura faktu
Mládež
Obrazové publikace
Ostatní
Poezie
Pro ženy
Romány
Thrillery
Komiksy
Kalendáře
KNIHA
Šest žen Jindřicha VIII. (Six Wives of Henry VIII)
Alison Weirová
překlad: Zdeněk Hron
Vyšla 6.9.2019
stran: 568
vazba: vázaná
ISBN: 978-80-7595-253-0
cena: 499 Kč

Pod tradičně zavedeným názvem dostává čtenář do rukou šestisetstránkovou studii, která je založena na zkoumání a výkladu – často objevném – historických dokumentů, avšak přesto je napsána elegantním a hlavně obecně srozumitelným stylem.
Kostrou knihy je vývoj Jindřichovy povahy od první renesanční osobnosti na anglickém trůně až po nesnášenlivého tyrana obklopeného cynickými rádci, kteří jsou schopní, ale většinou bohužel i všeho. Zároveň procházíme všemi peripetiemi anglické politiky a reformace a dozvíme se mnohé rovněž o kultuře, justici, diplomacii, válkách, panovnických dvorech, módě i zvycích oné doby. To vše v mezinárodních souvislostech.
Autorka se drží pramenů, pro větší bezprostřední účinek je v citátech nechává často promlouvat původní autentickou řečí, nepouští se však do senzacechtivých ani lechtivých spekulací. Její kniha je pro typicky anglickou střízlivou věcnost, kterou autorka uplatňuje při zpracování "věčně přitažlivé" tématiky, poučnou ukázkou historické literatury faktu.

„Vzrušující příběh, z něhož čtenáři běhá mráz po zádech.“
- The Sunday Telegraph

„Konečně se dovídáme pravdu o ženách Jindřicha VIII. Tato kniha je spolehlivá a odborně poučená stejně jako čtivá.“
- A. L. Rowse, The Evening Standard

Jindřich VIII., jeden z nejmocnějších panovníků v britských dějinách vládl, Anglii uprostřed nádhery, jež předtím neměla obdobu. V této pozoruhodné knize, zahrnující několik životopisů najednou, líčí Alison Weirová jeho šest žen natolik živě, že je doslova vidíme před očima, a každou představuje jako výraznou a podmanivou osobnost samu o sobě/, jež je jediná svého druhu.

Kniha Šest žen Jindřicha VIII. čerpá z bohatých zdrojů dokumentárního materiálu z tudorovské epochy a předvádí nám dvůr, na němž osobní potřeby často ovlivňovaly události veřejného života a život spočívající v úžasně ritualizovaném potěšení byl často prostoupen ctižádostí zradou a násilím.

„Zábavné vylíčení složitých rodinných příběhů Jindřicha VIII. Je plná zajímavých podrobností… Způsob, jakým Alison Weirová přistupuje k tomuto trvale oslnivému tématu, je svůdně okouzlující.
- Anne Somersetová, The London Review of Books

E-knihu a ukázku najdete zde.

Recenze:
7.10.2009 - Úvod

Pokročilé


NAHORU
MAPA SERVERU

DISTRIBUCE

O NÁS

KONTAKT

© BB/art 2001. Site created by CZI, s.r.o