mapa serveru 

 distribuce 

 o nás 

 kontakt 










23. 4. 2024
Vyhledávání
Novinky
Připravujeme
Zlevněné knihy
Autoři
Dotisky
Paperbacky
Biografie
Cestopis
Detektivky
Detektivky 3x
Dětské
Fantasy
Historie
Hobby
Hudba
Humor
Literatura
Literatura faktu
Mládež
Obrazové publikace
Ostatní
Poezie
Pro ženy
Romány
Thrillery
Komiksy
Kalendáře
KNIHA
Století českého automobilu
Vyšla 8.9.2010
stran: 224
vazba: vázaná 218 x 280
ISBN: 978-80-7381-806-7
cena: 549 Kč

Kniha Století českého automobilu, jak již název napovídá, popisuje vznik a vývoj osobních automobilů v Čechách a na Moravě od konce 19. do konce 20. století. Nutno podotknout, že až na určité časové období se na tomto poli nemáme rozhodně za co stydět, spíše naopak se mnohými činy můžeme pyšnit. To byl jeden z důvodů vzniku této knihy, dalším se stal také fakt, že obdobná retrospektivní publikace nebyla na našem trhu od přelomu 80. a 90. let, kdy vyšly Atlas našich automobilů a Automobil v srdci Evropy.

ÚVODNÍ SLOVO AUTORA

Dnes bychom si již těžko dokázali představit život bez rychlých dopravních prostředků. Tím nejvýznamějším se postupně stal automobil. Přitom v době svých počátků před více jak sto roky to vůbec neměl lehké. Lomozné, kouřící a smradlavé vehikly mnoho lidí odpuzovaly. A tak se musel nejen v konkurenci drožek a železnice, ale i jízdních kol či motocyklů velmi lopotně prosazovat. Může nás těšit, že v době, kdy si automobil hledal místo na slunci, stáli čeští konstruktéři v popředí vývoje a v řadě případů pak svou invencí a zajímavými nápady dokonce předběhli celý svět.
Jenže ještě předtím, než se Benzův čtyřkolový vozík poháněný spalovacím motorem stal prvním oficiálně uznaným automobilem, byli čeští konstruktéři v popředí pokroku. Ať již Josef Božek se svým prvním skutečně funkčním parovozem na evropském kontinentu, či František Křižík s elektromobilem poháněným dnes opětovně objevovaným hybridním pohonem. A počínaje kopřivnickým automobilem Präsident přibývaly více či méně známé přínosy českých konstruktérů do bohaté pokladnice vývoje automobilu jak v konstrukcí či uspořádání pohonných jednotek, tak při podílu na moderní podobě automobilu v souladu s vědeckým pokrokem a estetickými požadavky.
Tato kniha si neklade za úkol přinést naprosto vyčerpávající přehled vývoje českých osobních automobilů. Pro zvolenou formu, prostřednictvím fotografií dochovaných a provozuschopných vozů, by to zřejmě nebylo reálné. Snad ale díky doplnění dobovými obrázky a barevnými ilustracemi přeci jen tato kniha vytvoří jistý obraz o českém a moravském automobilovém průmyslu.

Zdeněk Král



Pokročilé

O autorovi - Zdeněk Král
Další knihy autora:

NAHORU
MAPA SERVERU

DISTRIBUCE

O NÁS

KONTAKT

© BB/art 2001. Site created by CZI, s.r.o