Recenze

Hlava XXII
Heller: Hlava XXII – Pražský deník

Třebaže Joseph Heller (1923 až 1999) nebyl tak plodným autorem jako řada jeho vrstevníků – jeho dílo čítá sedm románů, dvě autobiografické knihy, svazek povídek a tři divadelní hry – patří bezesporu k největším americkým spisovatelům 20. století. Nakladatelství BB/art, které se poslední léta Hellerovi systematicky věnuje, připomnělo nyní znovu jeho vynikající prózy, když krátce po sobě opět vydalo v překladech Miroslava Jindry romány Hlava XXII a Zavíráme!
Prvně zmíněný je Hellerovým debutem – a také jeho nejslavnější knihou. Dnes už klasický válečný román, prostoupený černým humorem, pojmenovává prostřednictvím příběhu hlavního hrdiny, kapitána Johna Yossariana, a jeho letky za druhé světové války v Itálii, absurdnost údělu člověka i jeho bezmocnost v soukolí válečné mašinérie. Velký úspěch knihy, jíž Heller vstoupil do literatury v roce 1961, podtrhl v roce 1970 i stejnojmenný film režiséra Mika Nicholse, v němž roli svérázného kapitána ztvárnil Alan Arkin.
Třiatřicet let nato, už jako všeobecně uznávaný autor, který měl za sebou další prózy (mj. Gold za všechny peníze či Něco se stalo) se Heller ke svému hrdinovi vrátil – románem Zavíráme!, situovaným do New Yorku 90. let. Yossarianovi se blíží sedmdesátka a spolu s tím sílí i vědomí blížícího se konce. Jako by tu Heller, který v obou knihách vycházel hlavně z vlastních válečných i poválečných zážitků, trochu předznamenával i svůj osud – pět let po dokončení knihy se jeho život i dílo definitivně uzavřely.

7.6.2010 (Pražský deník)

Předchozí recenze Další recenze

© BB/art 2001. Site created by CZI, s.r.o